Sisällysluettelo on tavallisesti julkaisun, asiakirjan tms. alussa oleva luettelo, johon on koottu kyseisen tekstin lukujen otsikot ja näiden alkamissivut. Sisällysluettelon otsikkona on tavallisesti
Sisällys,
Sisältö tai
Sisällysluettelo.
Tekstinkäsittelyohjelmat voivat luoda tekstin sisällysluettelon automaattisesti, jos otsikot on muotoiltu käyttämällä ohjelman otsikointityylejä. Tekstinkäsittelyohjelman avulla luodaan automaattisesti myös sivunumerot.
Sisällysluettelo tarjoaa lukijalle nopeasti kokonaiskäsityksen tekstistä, sen keskeisimpien aiheiden välisistä suhteista ja lukujen pituudesta. Sisällysluettelossa otsikoiden ja niiden numeroinnin tulee selvyyssyistä olla samassa muodossa kuin itse tekstissäkin (esimerkiksi sisällysluettelon otsikko 1.2 Lämpimät alkupalat on sama myös tekstin otsikkona).
Sisällys 1 Alkupalat 4 1.1 Kylmät alkupalat 10 1.2 Lämpimät alkupalat 15 2 Salaatit 30 3 Keitot 49 4 Pääruoat 78 5 Jälkiruoat 81 Liite 1: Kattaus 91 Liite 2: Istumajärjestys 93
Sisällys Alkupalat 4
Salaatit 30Keitot 49Pääruoat 78Jälkiruoat 81Liitteet 91
Sivunumerot voi tasata oikeaan marginaaliin. Tällöin otsikko ja sivunumero yhdistetään usein pisteviivalla, mikä helpottaa sivunumeron löytämistä oikealta riviltä.
Liitteet merkitään sisällysluettelon loppuun isolla alkukirjaimella. Jos liitteitä on useita, ne numeroidaan ja niiden otsikot ja alkamissivut merkitään samaan tapaan kuin luvut. Kuten sisällysluettelon asettelussa muutenkin, on liitteiden merkitsemisessä monenlaisia käytäntöjä. Tärkeintä on noudattaa yhdenmukaisuutta asettelussa ja pyrkiä lukijan kannalta mahdollisimman selkeään muotoon.