Sanat ja sanaliitot suositetaan aakkostettavaksi sana sanalta (sanoittainen aakkostus), jolloin sanaväli otetaan huomioon. Tällöin esimerkiksi niin ikään tulee aakkosjärjestyksessä ennen niini-sanaa.
Toinen vaihtoehto (kirjaimittainen aakkostus) on jättää sanaväli huomiotta ja aakkostaa erilleen kirjoitettavien sanojen liitto niin kuin se olisi yhdyssana, jolloin niini edeltääkin niin ikään -ilmausta. Tätä tapaa noudatetaan yleensä sanakirjoissa.
Ohjeen osat ovat seuraavat:
Sanoittainen aakkostaminen on kirjaimittaista aakkostamista suositeltavampi tapa (aakkostusstandardi SFS 4600 vuodelta 2000). Tällöin aakkosjärjestys määräytyy ensisijaisesti sanaväliä edeltävän sanan perusteella ja järjestykseen vaikuttaa vasta toissijaisesti sanaväliä seuraava sana.
Sanoittaisen ja kirjaimittaisen aakkostustavan ero näkyy seuraavista esimerkeistä:
Sanoittainen aakkostus Kirjaimittainen aakkostus kevyt kevyt kevyt liikenne kevytkerma kevyt ravi kevyt liikenne kevytkerma kevytmetalli kevytmetalli kevyt ravi
Sanakirjoissa noudatetaan usein kirjaimittaista aakkostusta. Kirjaimittaisen aakkostuksen ansiosta sanakirjasta on helpompi löytää ilmaus silloinkin, kun ei tiedä, kirjoitetaanko se yhteen vai erikseen:
Sanoittainen aakkostus Kirjaimittainen aakkostus niin niin niin ikään niini niin kuin niinikuitu niini niin ikään niinikuitu niinku niinku niin kuin
Sanoittaista järjestelmää noudatetaan aina sukunimiä aakkostettaessa, jotta samat sukunimet säilyisivät yhdessä. Niinpä esimerkiksi Järvi, Yrjö tulee ennen nimeä Järvinen, Anni. Nimet aakkostetaan ensin sukunimen, sitten etunimien mukaan. Yhdysmerkki ei vaikuta aakkostukseen:
Järvi, Virpi
Järvi, Yrjö
Järvinen, Anneli
Järvinen, AnniYlirisku, Raimo
Yli-Risku, Sakari
Ylirisku, Veikko
Jos sukunimeä ei ole, nimi aakkostetaan etunimen mukaan (etunimet lihavoitu alla). Esimerkiksi hallitsijoiden nimet aakkostetaan ensisijaisesti ensimmäisen etunimen mukaan (Kaarle).
Jos saman etunimen sisältäviä nimiä on useita, aakkostetaan ensin ne, joiden toinen nimenosa on roomalainen numero (Kaarle VII Sverkerinpoika). Mikäli numerollisia nimiä on useita, aakkostetaan ne numerojärjestyksessä. Tämän jälkeen aakkostetaan toisen nimenosan alkukirjaimen mukaan (Kaarle Suuri). Hallitsijoiden nimissä saattaa olla lisänimiä (Suuri, Sverkerinpoika), jotka eivät ole sukunimiä.
kuningatar Elisabet
paavi Johannes Paavali
Kaarle VII Sverkerinpoika
Kaarle VIII Knuutinpoika
Kaarle XVI Kustaa
Kaarle Suuri
Sen sijaan arvostusta ilmaisevan vakiintuneen arvonimen sisältävät henkilönnimet aakkostetaan arvonimen alkukirjaimen mukaan. Tällaiset arvonimet voidaan kirjoittaa isolla alkukirjaimella.
Neitsyt Maria
Pyhä Paavali
Äiti Amma
Äiti Teresa