Merkit eivät kirjainmerkkejä lukuun ottamatta vaikuta sanojen aakkostukseen. Ajatusviiva on tässä poikkeus, sillä se rinnastuu sanaväliin sana sanalta aakkostettaessa. Sen sijaan esimerkiksi yhdysmerkin, heittomerkin ja erilaiset symbolit (kuten %, §, €) voi aakkostuksessa jättää huomiotta.
omaisuus
O’Malley
Oman–Jemen-rautatie
omanarvontunto
oppi-isä
oppipoika
%-osuus
Aakkostukseen eivät vaikuta seuraavat välimerkit (standardi SFS 4600): pilkku, piste, kaksoispiste, puolipiste, sulkeet, lainausmerkki, heittomerkki, huutomerkki, kysymysmerkki, yhdysmerkki, vinoviiva, alaviiva ja kenoviiva.
Ajatusviiva on aakkostuksessa sanavälin veroinen, mikä on otettava huomioon, kun aakkostetaan sana sanalta eli sanoittain:
Hangon eläkeläiset ry.
Hangon–Hyvinkään rata
Hangon satamaSuomi, Venla: Tallinna tutuksi
Suomi–viro-suursanakirja
Suomi, Yrjö: Matkalla
Suominen, Samuli: Matkapäiväkirja
Mikäli ajatusviiva ei rinnastuisi sanaväliin, tulisi Hangon–Hyvinkään rata sana sanalta aakkostettaessa Hangon sataman jälkeen ja Suomi–Viro-suursanakirja vasta Suomisen jälkeen (ks. ohjetta sanoittaisesta ja kirjaimittaisesta aakkostamisesta kohdasta Lisätietoa toisessa ohjeessa).
Yli-Vaara, Heli
Ylivainio, Aino
Yli-Vainio, Matilda
Ylivainio, Saara
Yliväärä, Riikka
Heittomerkkikään ei vaikuta aakkostukseen. Heittomerkin sisältävä nimi aakkostetaan siis sen sisältämien kirjainten perusteella. Esimerkiksi nimi O’Hara aakkostetaan kuten aakkostettaisiin Ohara:
Odin
O’Hara
Oikarinen
Aakkostukseen eivät vaikuta sanoja korvaavat symbolit, jotka eivät ole kirjainmerkkejä. Tällaisia merkkejä ovat mm. %, &, @ ja +. Tämän ohjeen mukaan esimerkiksi T&K (tutkimus ja kehitys) aakkostetaan kuten TK.
merkistö
merkki
@-merkki
merkkituote
Monet tietokoneohjelmat kuitenkin aakkostavat sanat automaattisesti siten, että esimerkiksi symboleilla alkavat ilmaukset tulevat ensimmäisenä.