Ruoka-alan vierassanat: C on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.
Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin:
béarnaisekastike [bearne:ˈz-], bearninkastike
voista ja munankeltuaisista tehty lämmin kastike, joka on maustettu viinietikalla, pippurilla ja maustevihanneksilla.
Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:
vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.
Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’):
acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.
Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä.
café au lait [kafe: ole:ˈ] (ransk. lait ’maito’) (taivutus: café au lait’n, lait’ta, lait’hen jne.) ranskalaistyyppinen maitokahvi, jossa on tavallisesti yhtä paljon kuumaa maitoa ja kahvia.
caffè latte [kaffe latte] (ital. latte ’maito’) (taivutus: caffè latten, lattea, latteen jne.) espressopohjainen italialaistyyppinen maitokahvi, latte.
cajun [kajun, engl. keidžən] Yhdysvaltojen eteläosassa, etenkin Louisianassa asuvan ranskalaisperäisen väestön ruokakulttuuriin viittamassa. – Yhdyssanan alkuosana: cajunkeittiö, cajunmauste, cajunruoka.
calvados [kalvados, ransk. kalvadovˈs] (taivutus: calvadosin, calvadosia, calvadosiin jne.) Ranskassa määräalueella valmistettu omenaviina.
camembert [kamambeer, ransk. kamãbe:ˈr] (taivutus: camembertin, camembertia tai camembertiä, camembertissa tai camembertissä, camembertiin jne.), camembertinjuusto, camembertjuusto pehmeä, alkuaan ranskalainen valkohomejuusto.
canapé [kanape:ˈ] (ransk.) ks. kanapee.
cannelloni [kannello:ˈni] (ital. cannello ’ruoko, putki’) ks. kanneloni.
cantaloupemeloni paremmin: cantaluponmeloni.
cantaluponmeloni (Cucumis melo Cantalupensis-ryhmä) oranssimaltoinen meloni, jolla on vihertävä verkkopintainen kuori.
caponata [kapona:ˈta] (ital.) sisilialainen vars. munakoisosta valmistettu, kapriksilla maustettu kasvismuhennos.
cappuccino [kapputši:ˈno] (ital.) espressosta ja kuumasta, vaahdotetusta maidosta tehty kahvi.
carambola paremmin: karambola.
carpaccio [karpaˈtšo] (ital.) (taivutus: carpaccion, carpaccioa tai carpacciota, carpaccioon jne.) alkupalana tarjottavia, tavallisesti raa'asta naudanfileestä leikattuja maustettuja paperinohuita siivuja.
cashewpähkinä [käšu:-] munuaispuun (Anacardium occidentale) valkoinen munuaisenmuotoinen siemen, acajoupähkinä.
cassoulet [kasule:ˈ] (ransk.) (taivutus: cassoulet’n, cassoulet’ta, cassoulet’hen jne.) valkoisista pavuista ja lihasta valmistettu höystö.
cava [kava] samppanjan tapaan valmistettu espanjalainen kuohuviini.
ceviche [sevitše, esp. өeviˈtše, seviˈtše] (taivutus: cevichen, cevicheä, cevicheen jne.) sitruuna- tai limettimehussa raakakypsennetty kala tai äyriäinen.
chai [tšai], chai-tee itämaisilla mausteilla höystetty tee.
chapati [tsapati, hind. tšapa:ˈti:] intialainen ohut, (täysjyvä)vehnästä kohottamatta leivottu pyöreä leipä.
charlotte russe [šarlot ryˈs] (ransk.) (taivutus: charlotte russen, russea, russeen jne.) = lotta kääretortunviipaleista ja maustetusta kermasta vuoassa kupumaiseksi hyydytetty jälkiruoka.
chateaubriand [šatobriã:ˈ] (ransk.) (taivutus: chateaubriandin, chateaubriandia jne.) härän tai naudan sisäfileestä paistettu tai pariloitu paksu pihvi.
cheddar [tšeddar, engl. tšedə(r)], cheddarinjuusto, cheddarjuusto eräs tiivisrakenteinen kirpeähkö kermajuusto.
cherimoya paremmin: kirimoija.
chèvre [ševre, ransk. ševr] (ransk. chèvre ’vuohi’) (taivutus: chèvren, chèvreä, chèvreen jne.) vuohenjuusto.
chianti [kianti, ital. kiaˈnti], chiantiviini eräs Italiassa Toscanan alueella valmistettu punaviini.
chili chilipaprikojen hedelmistä ja niistä saatavista mausteista.
chimichurri [tšimitšuˈrri], chimichurrikastike kylmä argentiinalainen maustekastike.
chorizo [tšoriso, esp. tšori:ˈөo] Espanjan ja Latinalaisen Amerikan ruokaperinteessä: erilaisia vahvasti maustettuja makkaroita.
churro [tšurro] (monikossa churrot; muoto churros on espanjan monikkomuoto) Espanjan ja Etelä-Amerikan ruokaperinteessä: rapeita munkkitaikinasta tehtyjä tankomaisia leivonnaisia, joiden pinnalla on (kanelilla maustettua) sokeria.
chutney [šatni, tšatni] (taivutus: 1. chutneyn, chutneya tai chutneyä, chutneyyn jne. 2. chutneyn, chutneyta tai chutneytä, chutneyhyn tai chutneyhin jne.) (myös satni) hedelmistä, vihanneksista, viinietikasta yms. valmistettu hapanimelä, paksu maustekastike tai lisäke. Mangochutney, raparperichutney.
ciabatta [tšabaˈtta] (ital.) (taivutus: ciabattan, ciabattaa, ciabattaan jne.) litteähkö, suorakulmainen ja pitkänomainen oliiviöljyä sisältävä, päältä rapea ja sisältä kuohkea vehnäleipä.
clafoutis [klafutiˈ] (ransk.) (taivutus: clafoutis’n, clafoutis’ta, clafoutis’hin jne.) alkuaan kirsikoista, mutta myös muista hedelmistä tai marjoista valmistettu lämmin jälkiruokatorttu.
cocktail [koktail, engl. kokteil] (taivutus: cocktailin, cocktailia, cocktailissa jne.) (myös koktaili) 1. useista alkoholilajeista sekoitettu kylmä juoma. 2. annosmaljoissa tarjottava katkarapu- tm. salaatti, hedelmälajitelma tms.
coleslaw [kəulslo:] (engl. < hollannin koolsla < kool-salade ’kaalisalaatti’) (taivutus: coleslaw'n, coleslaw'ta, coleslaw'hon jne.) amerikkalainen majoneesipohjainen kaalisalaatti.
confit [kõfi:ˈ] (ransk. confire ’valmistaa, säilöä’) (taivutus: confit’n, confit’ta, confit’hin jne.) hitaasti omassa rasvassaan kypsennettyä (ja säilöttyä) lihaa. Ankkaconfit.
consommé [kõsome:ˈ] (ransk.) (taivutus: consommén, consomméta, consomméhen jne.) kirkas, vahva lihaliemi.
cornichon paremmin: pikkukurkku nuorena poimittuja, etikkaliemeen säilöttyjä kurkkuja, joita syödään mm. cocktailpaloina.
cos-salaatti paremmin: sidesalaatti, roomansalaatti.
coulibiac ks. kulebjaka.
coulis [kuliˈ] (ransk.) (taivutus: coulis’n, coulis’ta, coulis’hin jne.) tav. marjoista tai hedelmistä tehty sosekastike.
couscous paremmin: kuskus.
crema [kre:ma] (ital.) espresson pinnalle syntyvä kahvivaahto.
crema catalana [kre:ma katala:ˈna] (esp.) = paahtovanukas; vrt. crème brûlée.
crème brûlée [krem bryle:ˈ] (ransk.) (taivutus: crème brûléen, brûléetä, brûléehen jne.) = paahtovanukas vaniljavanukas, jonka pinnalla on poltettua sokeria.
crème caramel [krem karameˈl] (ransk.) (taivutus: crème caramelin, caramelia, carameliin jne.) = karamellivanukas maitovanukas, joka valmistetaan paahdetulla sokerilla voidellussa vuoassa.
crème fraîche [krem freˈš] (ransk. ’tuore kerma’) (taivutus: crème fraîchen, fraîchea tai fraîcheä, fraîchessa tai fraîchessä, fraîcheen jne.) = ranskankerma miedosti hapatettu kerma.
crêpe [krep] (ransk.) (taivutus:
crêpen,
crêpeä,
crêpeen jne.) ks. kreppi.
croissant [kruasã:ˈ] (ransk.) (taivutus: croissantin, croissantia, croissantiin jne.) ks. kroissantti.
crostini [krosti:ˈni] (ital.) paahdettu, päällystetty alkupalana tarjottava leipä.
cumberlandinkastike [kambəländ-], cumberlandkastike viinipohjainen kylmä kastike, joka on maustettu mm. viinimarjahyytelöllä ja sitrushedelmien mehulla.
curry [karri] (taivutus: curryn, currya tai curryä, curryssa tai curryssä, curryyn jne.) ks. karri.
curuba [ku-] (esp.) venezuelanpassion kauppanimi.