Ruoka-alan vierassanat: D–E on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.
Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin:
béarnaisekastike [bearne:ˈz-], bearninkastike
voista ja munankeltuaisista tehty lämmin kastike, joka on maustettu viinietikalla, pippurilla ja maustevihanneksilla.
Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:
vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.
Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’):
acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.
Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä.
daal (hind.) kuivatuista palko- ja virviläkasvien siemenistä; niistä keittämällä ja maustamalla valmistetuista intialaisista ruoista.
daikon = japaninretikka (Raphanus sativus Daikon-ryhmä) retiisin muunnos, jonka mukula, lehdet ja idätetyt siemenet ovat syötäviä.
daikonretiisi paremmin: japaninretikka, daikon.
dashi [daši], daši, dashiliemi, dašiliemi japanilainen tavallisesti merilevästä ja kalasta keittämällä valmistettu, esim. keittojen pohjana käytettävä perusliemi.
deglaseerata (ransk. déglaser) huuhdella pannu paistamisen jälkeen (kiehautetulla) nestetilkkasella, joka lisätään ruokaan.
dekantoida erottaa neste saostumasta kaatamalla. – Esimerkiksi viini dekantoidaan kaatamalla se varovasti karahviin, jolloin sakka jää pullon pohjalle.
demerarasokeri vaaleanruskea, rakeinen ja täyteläisen makuinen raakaruokosokeri.
digestiivi (lat. digestio ’ruoansulatus’) (taivutus: digestiiviä, digestiivissä jne.) ruokailun jälkeen ruoansulatuksen edistämiseksi nautittava alkoholijuoma; vrt. aperitiivi.
dipata (engl. dip ’kastaa, upottaa’) kastaa paloiteltuja kasviksia tms. (kylmään) maustettuun kastikkeeseen.
dippauskastike, dippikastike vrt. dipata.
dippi dippauskastikkeesta.
dolma (turk.) täytetty vihannes tai vihanneskääryle.
dolmas (kreik., mon. dolmades) (taivutus: dolmasin, dolmasia, dolmasiin jne.) täytetty viininlehtikääryle.
dressing [dressiŋ, engl. dresiŋ] (taivutus: dressingin, dressingiä jne.) (salaatin)kastike.
duchesseperunasose [dyšeˈs-] (ransk. pommes duchesse ’herttuattaren perunat’) keltuaisia ja kermaa sisältävä perunasose, joka tavallisesti pursotetaan tarjoiluastiaan ja kuorrutetaan uunissa.
duchesseperunat paremmin: duchesseperunasose.
dukka (taivutus: dukkan, dukkaa, dukkaan jne.) eräs Lähi-idän ja Egyptin paahdettu mausteseos, joka sisältää jauhettuja seesamin- ja korianterinsiemeniä, juustokuminaa yms.
durio (Durio zibethinus) kaakkoisaasialainen puu; sen kookas, koostumukseltaan hyytelömäinen, pahanhajuinen, makea hedelmä.
durra trooppisia viljalajeja, varsinkin eräs alkuaan afrikkalainen viljakasvi; sen jyvät.
durumvehnä [du-, duu-] (Triticum durum) mm. Välimeren maissa viljeltävä pastan valmistukseen käytettävä vehnälaji, makaronivehnä.
éclair [ekle:ˈr] (ransk. ’salama’) (taivutus: éclairin, éclairia tai éclairiä, éclairiin jne.) tuulihattutaikinasta valmistettu pitkulainen leivonnainen, jossa on tavallisesti makea täyte.
edam, edaminjuusto, edamjuusto eräs kova, tavallisesti punakuorinen juusto.
emmentaali, emmental, emmentalinjuusto, emmentaljuusto suurina tahkoina kypsytettävä pyöreäkoloinen kova juusto, tahkojuusto, sveitsinjuusto.
empanada [empana:ˈda] (mon. empanadat, empanadoja; muodot ”empanadakset”, ”empanadaksia” perustuvat espanjan monikkomuotoon empanadas) Espanjan ja eräiden Etelä-Amerikan maiden ruokaperinteessä: lihaa tai kalaa sisältävä friteerattu tai uunissa paistettu piiras.
enchilada [entšila:ˈda] (mon. enchiladat, enchiladoja; muodot ”enchiladakset”, ”enchiladaksia” perustuvat espanjan monikkomuotoon enchiladas) lihalla, pavuilla tms. täytetty, rullaksi kääritty tortilla, joka tav. gratinoidaan uunissa.
endiivi (taivutus: endiiviä, endiivissä jne.) (Cichorium endivia) sikurien suvun salaattikasvi, jolla on kähärät tai sileät, hieman kitkerän makuiset lehdet. Kähärä-, siloendiivi.
entrecôte [ãtrəkoˈt] (ransk.) (taivutus: entrecôten, entrecôtea, entrecôtessa jne.) välikyljys.
entrée [ãntre:ˈ] (ransk., mon. entrées) alkupalat, alkuruoka.
escalope [eskaloˈp] (ransk.) leike.
escariolsalaatti paremmin: siloendiivi; ks. endiivi.
espresso italialaistyyppinen höyrynpaineella valmistettu tummapaahtoinen vahva kahvi.